Ateliernieuws, Schilders van de Donderdagavond

In  de rubriek ‘Ateliernieuws’ wil ik op zijn tijd aandacht vragen voor cursisten die op de verschillende dagdelen Atelier Henk Sentel bevolken. Deze keer uitgelicht de Donderdagavond waar 6 cursisten heel geconcentreerd werken aan hun verbeeldingen. Allemaal met een eigen uitgangspunt als het gaat om die verbeelding. De techniek toegepast in deze fijnschildercurus is dan slechts een middel om die verbeeldingen op een paneel te toveren en niet een doel op zich. Iedereen die zich wil uiten op het platte vlak zal uiteindelijk ontdekken dat schilderen meer is dan het aanleren van een bepaalde stijl in de schilderkunst.

Even voorstellen: de donderdagavond schilders.
Ineke en Hans Berghauserpont, Ron Broere, Christine van Krimpen , Paula Schaap en Carla de Graaf.
Door op de namen te klikken komt u meteen uit bij de galerie van deze cursisten.

Laten we eens beginnen met het echtpaar Hans en Ineke, al een aantal seizoenen aan het schilderen in Atelier Henk Sentel beide zeer gedreven, dagelijks schilderen is voor hun de ultieme ontspanning. Liefhebbers van het genre ‘portret schilderkunst’ en dan voornamelijk hun kleinkinderen zijn een dankbaar gegeven en onderwerp van schilderwerkstukken. Steun en begeleiding is voor hun nog steeds iets wat er toe doet. In elk onderwerp word door mij zorgvuldig meegekeken, waar nodig aangestuurd. Ondanks dat er aan hun schilderen een techniek ten grondslag ligt zijn er al zichtbare eigen handschriften ontstaan. Ineke schildert in de thuissituatie bijzonder knappe en leuke voorstellingen ook Hans doet daar niet voor onder. In dit geschreven portret laat ik hier ook iets van zien. Beide zijn nu bezig aan onderstaande portretten.

Rechts werk van Hans en links van Ineke/olieverf/paneel.
Hieronder enige werkstukjes die door Ineke in de thuissituatie vervaardigd zijn.
Hans en Ineke een inspirerend stel.


Gaan we verder met Carla de Graaf dit seizoen gestart en bezig met onderstaand schilderwerk. Een werk waar een voorbeeld uit een magazine/blaadje aan ten grondslag ligt. Carla wil eens uittesten wat deze fijnschilder techniek eventueel voor haar eigen schilderen betekenen kan. Ze schildert al een poosje in verschillende stijlen aan en met diverse onderwerpen. Hopelijk krijgt ook zij de smaak te pakken en wie weet waar het nog toe leiden kan. Carla heeft een brede kijk op het tekenen en schilderen en vind veel dingen gewoon leuk. Wie weet maak ik t.z.t ook voor haar een eigen galerie aan om werk gemaakt vanuit Atelier Henk Sentel te kunnen volgen.

Het lorn-Jetje, even kijken of linkerschouders niet te breed gaat. Het schilderij is in de eerste fase van opbouw.


Komen we aan bij Ron Broere, zijn eerste werkstuk stond meteen, met geduld en nauwkeurigheid in beeld gebracht. Zijn paspop (kopie naar foto) is in vele opzichten geslaagd te noemen. Nu is ook hij gevallen voor het ‘portret’ Een goede vriend etaleert vanuit een eigen foto voor de handen van Ron. Handen die vaardigheden zoals penseelvoering aan het ontwikkelen zijn en ogen die leren zien. Dit aspect is van wezenlijk belang niet alleen in de aan te leren fijnschilder techniek maar in het algemeen een must. Leren zien en goed waarnemen daar  staan schilder of teken uitkomsten direct mee in verband. Ron is een rustige observator en een gezellige gedreven cursist op deze Donderdagavond als dagdeel in deze fijnschildercursus bijeenkomsten.

De goede vriend gaat in de onderschildering zijn tweede laag in.
Let eens op de wenkbrauwen. Foto aan klikbaar voor vergroting.


Ook Paula Schaap is al een aantal seizoenen aan het schilderen in Atelier Henk Sentel. In de thuissituatie oefent en schildert zij haar eigen ding, van vogeltjes tot stillevens. Het onderwerp waar zij momenteel aan bezig is heeft nu de fase bereikt waar de kleur in het schilderij voor finesse zal zorgen. Transparante olieverf kleurlagen worden op elkaar gestapeld en gaan zorgen voor een unieke intensiteit van kleurbeleving. Paula is soms wat voorzichtig en iets onzeker over haar kunnen, mijn advies in het algemeen is, durf te schilderen!. Ook van wat niet helemaal perfect gaat leert men heel veel. De Marokkaanse pruimen zijn voor eeuwig vastgelegd op haar paneel, dat is maar goed ook want ze waren in het echt niet te pruimen. Paula maakt een gestaage ontwikkeling door in het fijn/ schilderen. Haar eerste werk (rechts)  en die van nu (links) laat ik graag aan u zien.

Met cursiste Christine van Krimpen besluit ik deze bloemlezing van de donderdagavond schilders. Christine is bijna aan het einde gekomen van haar eerste werkstuk. Een leerzaam project. Samen hebben we 2 seizoenen gewerkt aan het tot stand komen van een eigen compositie. Dat ‘samen’ met mijn inbreng is in een eerste schilderij zo wie zo erg aan de orde, inherent aan het cursus nemen. Uiteindelijk ben je in Atelier Henk Sentel om te leren. Het verbale contact is dan ook zeer intensief. Voortdurend worden alle aspecten van techniek en materialen besproken. Christine is een snelle leerling en daar wordt de meester natuurlijk blij van. Het volgende werkstuk staat al op stapel, ook een eigen compositie. Christine zoekt haar thema in de bloemen, een vrolijk en gezellig beeldend thema. Wens haar succes met nummer twee.


Wil jij na het zien van al dit moois ook komen Fijnschilderen? Schrijf je dan nu alvast in voor het seizoen September/December 2011.  Op deze pagina wordt de cursus inhoudelijk geduid en daar vind je ook het inschrijfformulier.

Wie weet zie ik je dan in Atelier Henk Sentel waar kwaliteit garant staat voor kennisoverdracht.
ATELIER HENK SENTEL PODIUM VOOR FIJNSCHILDERS .
Tot een volgend ateliernieuws waar weer een ander dagdeel in de spotlight zal staan.
met een vriendelijke groet,
Henk Sentel/Schilder/Tekenaar


This entry was posted in Atelier Nieuws, Homepage. Bookmark the permalink.

Comments are closed.