BERICHTJE VAN HET FRONT

Date : 19 oktober 2023

Dag beste kijkers! Nu ik inmiddels al een tijdje met verschillende van mijn toenmalige werkzaamheden en activiteiten gestopt ben is het toch weer eens tijd om mijn huidige stand van zaken wat te duiden!

BEGELEIDING

Begeleiding geven is zo’n ruim 20 jaar de essentie geweest van mijn werk, via het verzorgen van teken en schildercursussen in de vele buurtcentra’s die Heemskerk en Beverwijk rijk waren, inmiddels zijn deze sociale ontmoetingsplaatsen door de politiek van de voorbije regeringen weg bezuinigd. Ook in mijn ‘Aan Huis Atelier’ werden er in vele disciplines als het om tekenen en schilderen gaat cursussen verzorgd. In het ‘podium voor fijnschilders’ zijn honderden liefhebbers in 16 jaar door mij opgeleid om het ambacht van de fijnschilder-techniek aan te leren, inmiddels is dit podium naar het Gelderse Ede verhuist, waar de bekende Fijnschilder Cor Lourens nu liefhebbers begeleid, een gegeven waar ik trots op ben. Recentelijk op 9 oktober is wat betreft mijn leeftijd 74 aangetikt! en in redelijke gezondheid bezig met ‘begeleiden’ niet meer bij het Lucas Gilde Beverwijk, waar ik na 16 jaar afscheid nam, maar nog wel in ‘Atelier Paviljoen Beverwijk’ twee heerlijke uurtjes op de dinsdagmiddag. Daar gaat het volgende over.

ATELIER PAVILJOEN BEVERWIJK.

Eind 2019 begin 2020 gestart bij Paviljoen Westerhout, een ‘ontmoeting centra’ waarin vele verschillende activiteiten worden aangeboden en verzorgd, waaronder ook het schilderen en tekenen. Kunstenaar Piet de Ridder uit Beverwijk, die vele jaren hierin werkzaam was, gaf het stokje aan mij over. Inmiddels dus een 3 tal jaren actief en begeleid er op de dinsdagmiddag 15 liefhebbers van het Schilderen en tekenen. Een groep mensen die allemaal dezelfde passie delen, namelijk gezellig een twee tal uurtjes met elkaar creatief bezig zijn, het sociale aspect is hierbij nadrukkelijk aanwezig. De deelnemers zijn geheel vrij in hun creatieve handelen, niets moet. Bij mij is er wel eigen visie en idee├źn als het gaat om deze inbreng vorm te geven. En daar kan de groep zich goed in vinden. Hieronder zie je een ‘youtube filmpje’ wat goed inzichtelijk maakt wie de deelnemers van dat moment zijn, samen met een duiding.

In dit filmpje een indruk van de deelnemers die uiteraard als momentopnamen bekeken moeten worden, want Hans in het filmpje is in memoriam.

MIJN INBRENG

Zoals ook bij het Lucas Gilde input werd gegeven, voor ontwikkeling, zo doe ik dit ook in Atelier Paviljoen, niet met de strekking van lesgeven maar meer in de sfeer van kwaliteit en talent ondersteuning, gewoon kijken wat van toegevoegde waarde kan zijn voor de deelnemers. Dit zijn dan voornamelijk opdrachten waarin men vrij is om er wel of niet aan mee te doen. Soms pakken we ook wel iets op wat we gezamenlijk ondervinden, dit kan zijn in verdieping als het gaat om ‘materiaal kennis’ ‘kleurenkennis’ of vanuit de kunstgeschiedenis ‘het verleden’ of hedendaagse kunst. Daarover later meer. In de sfeer van de verschillende opdrachten inspireert het mij om mee te doen, in de galerij boven aan deze post laat ik een aantal tekeningen zien door mij gemaakt met Faber Castell kleurpotloden en gouache schildering. (zie portret van Philip Akkerman)


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *