Het podium voor Fijnschilders was een begrip in Noord-Holland en overige regio’s zoals Utrecht, Zuid Holland en Flevoland, Ik verzorgde dit podium 15 jaar, tot dat corona kwam en het geen werkbare situatie meer bleek te zijn. In de periode dat het podium iedere week in verschillende dagdelen gevuld was met zo’n ruim 40 liefhebbers die heel graag de fijne kneepjes van het ambachtelijke fijnschilderen wilde leren, was ook Cor Lourens uit Ede, ja zelfs de provincie Gelderland werd vertegenwoordigd een zeer geziene cursist die deze bijzondere techniek kwam omarmen. Vele seizoenen waren wij met elkaar in conclaaf, dat er destijds een talent het atelier bezocht had ik al meteen in de gaten, Cor legde een zeer nieuwsgierige maar ook leergierige kijk aan de dag, wat resulteerde in vakkundig hanteren van de techniek en alles wat er verder nodig was om tot een aantrekkelijk fijnschilderwerk te komen. Toen…had ik nog niet bedacht dat juist hij een kandidaat zou zijn om het podium over te nemen.

Nu is het dan zover, Cor en ik zijn niet alleen collega’s in de schilderkunst maar ook vrienden geworden, die veel met elkaar deelde en dit nog steeds doen. Het was dus een bewuste keuze om dit concept over te dragen aan hem en dit is recentelijk tot stand gekomen, Podium voor fijnschilder gaat van Heemskerk naar Ede. En daar ben ik zeer content mee, ik had mij geen betere schathouder kunnen wensen!

Inmiddels is Cor als fijnschilder al jaren gearriveerd en maakt prachtige werkstukken met altijd de techniek hanterend van onderschildering naar afwerken met transparante olieverf laagjes, het beroemde glaceren vanuit een aloude ambachtelijke traditie. Cor gaat dus ‘lesgeven’ en zijn kennis en kunde overdragen, zoals ik dit al die 15 jaar vanuit mijn atelier deed. Het geeft mij een heel goed gevoel dat juist hij dit podium laat voortleven, ben er blij mee! Ik hoop dan ook dat er weer vele nieuw nieuwsgierige liefhebbers zich gaan aanmelden om nu bij Cor de fijne kneepjes en nog veel meer te gaan leren. Heel veel succes gewenst! Het podium is in zeer goede fijnschilder-handen!

Prachtig Recent werk van Cor.
En ik maakte voor Cor als DANK dit filmpje.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *