Ooit ontdekte ik het werk van de Nederlandse ‘scherpschilder’ kunstenaar Rob Møhlmann, ik was zwaar onder de indruk, in die periode was ik zelf veel aan het ontdekken als het gaat om met olieverf te schilderen, vooral de glaceer-techniek die zo ongelofelijk mooi te zien is in de schilderijen van de grootmeester Jan van Eyck, hij was een kunstschilder uit de renaissance die voornamelijk actief was in Brugge. Men rekent hem naast Robert Campin en Rogier van der Weyden tot de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven.

Omdat Rob Møhlmann als schilder volledig autodidact is, heeft hij zich niet alleen qua techniek en stijl, maar ook inhoudelijk geheel autonoom ontwikkeld, en daarom zijn er nauwelijks directe invloeden in zijn werk aan te wijzen. Kunstenaar/Docent wijlen Diederik Kraaijpoel schreef over zijn werk: ‘We worden herinnerd aan de Vlaamse Primitieven’ eén der bekendste van de Vlaamse Primitieven, Jan van Eyck duikt reeds in 1984 op in het werk van Møhlmann, en wel in een door hem beschilderde kubus, waaraan hij pootjes bevestigde waardoor de kubus veranderde in een tafeltje. Rechtsboven in het “vierde vlak” van De Kubus staat een deel van Man met de rode tulband, een schilderij dat vermoedelijk een zelfportret van Jan van Eyck. Met Van Eyck heeft Møhlmann een aantal zaken gemeen, zoals een fascinatie voor spiegelingen, de intense beschouwing van het detail en een zeer fijne stofuitdrukking. Gedetailleerde reflecties, zoals te zien in de spiegel op de achtergrond van Van Eycks ‘’Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw’’ (1434), komen ook veelvuldig voor in het werk van Møhlmann, zoals in de kerstbal op het schilderij ‘’Holland’’ (1985), waar we de schilder aan het werk zien achter zijn ezel, compleet met raam (met gordijn) waardoor het licht binnenvalt.is. (bron: wikipedia)

Recentelijk bezochten wij het prachtige museum van Rob in Het Groningse Appingedam, dit jaar viert hij dat 25 jaar geleden in Venhuizen begonnen is met het laten zien van ‘Kunst die wat voorstelt’ ga zeker eens een bezoek brengen aan dit mooie monumentale pand genaamd de Muzeheerd. En kijk ook eens rond op de goed vorm gegeven en makkelijk navigeerbare website van Rob zijn museum en er gaat een wereld voor je open! www.museummohlmann.nl

Tijdens ons bezoek maakte ik er foto en filmopnamen, wat resulteert in een ‘Ode aan foto/filmverslag’ van 20 minuten, dus…. als je gaat kijken wat ik zeker aanbeveel, rustig gaan zitten, veel kijkplezier!

HET FILMPJE


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *