Achter de Coulissen / Studietekeningen

In het thema ‘evolutie’ een opzet voor een nieuw te maken schilderij. Voorlopig ben ik verschillende ideeën aan het uitwerken met potlood. Het wordt een vervolg op het schilderij ‘Stil Ontwaken’ Terugkerende thema’s en objecten zoals lucht, strand en zee, het ei, ballonnen, fruit (appel/kersen) en nu ook papier gaan (weer) een rol spelen. De maatvoering neem ik nog in overweging, of een kleinwerk 40 x 15 cm of het werk heeft dezelfde afmeting als stil ontwaken 120 x 30 cm op paneel met een alkyd/onderschildering en daarna afwerken in transparante en dekkende olieverf.

Of het een schilderij gaat worden? Ik denk van wel, maar…dan zal net als het werk ‘Stil Ontwaken’ de compositie als zodanig overeind blijven, maar al schilderend zeker het een en ander veranderen.

Er word wel eens gevraagd ..waar gaat jou werk over?’

Die vraag is niet altijd zo gemakkelijk te beantwoorden. Het thema van waaruit recentelijke tekeningen of schilderijen ontstaan is de ‘evolutie’ der dingen een zeer uitgebreid spectrum met vele betekenissen zoals te vinden in: de biologie, kosmologie, Aardwetenschappen,Techniek, religie en Filosofie.Voor mij zijn het de dingen die nu gebeuren, wat een aanzet kan geven tot tekenen of het maken van een schilderij, het hier en nu dus. Dit kan zijn: naar aanleiding van een bericht, foto, tv uitzending, film of een boek, waar dan specifieke onderdelen die deel uitmaken van ‘evolutie ‘aanleiding is tot het het vormen van een beeld. Ik koppel in mijn hoofd de dingen aan elkaar en voeg ze samen als een soort van ‘surreëel’ landschap. Dit houd overigens niet in dat een stilleven of andere onderwerpen die eenvoudiger te duiden zijn voor mij geen inspiratiebron  kunnen zijn.Als men weet wat er nodig is aan ‘beeldelementen’ kan in principe alles een vorm van inspiratie zijn. Technieken kunnen je hierbij helpen als ondersteuning…maar zijn geen doel op zich. Als tekeningen of schilderijen in beeldtaal een eigenheid laten zien is dit voor mij al uniek. En als er dan van de ideeën of invallen schilderijen worden gemaakt is dat in mijn geval als schildertechniek ‘fijnschilderen’. Een schilderij of tekening uitleggen kan…..maar….. het beeld zelf zou alle informatie moeten verschaffen.In mijn werk waarin het vaak om niet bestaande situaties gaat kan enige uitleg helpen om het geheel wat beter te kunnen volgen. Als deze voorstudie een schilderij gaat zijn dan hou ik mijn website bezoekers daar zeker van op de hoogte. U is gewaarschuwd!Tekening/40 x 15 cm

Tekening/40 x 15 cm
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *