PIET VAN VELSEN FIJNSCHILDER

In de rubriek ‘uitgelicht’ deze keer Piet van Velsen, hij is inmiddels al een aantal jaren in het atelier op de maandagochtend een inspirator voor de overige deelnemers. Piet kwam indertijd bij mij met maar een doel, leren fijnschilderen. Hij was niet onbekend met het tekenen en schilderen, mooie landschapjes liet hij mij toen zien in olieverf,  ‘impressionistisch’ geschilderd. Maar Piet wilde meer richting de sfeer van het realisme, nu kunnen we bijna zeggen dat het ‘fotorealisme’ betreft, gezien de resultaten tot nu toe zijn het stuk voor stuk zeer realistische verbeeldingen van eigen composities, die via een fotovoorbeeld geschilderd worden. Vanuit het begin kon ik al waarnemen dat hij er een handje voor heeft, zijn eerste werk een ‘fruit stilleven’ werd tot in de puntjes wat betreft de basis techniek van het fijnschilderen gevolgd, alle aanwijzingen werden uitstekend vertaald, kortom een talent volle leerling, die inmiddels al heel zelfstandig het geleerde tot volle bloei liet komen in zijn vervolgschilderijen.

VISIE

Dat is iets wat je als fijnschilder natuurlijk ook laat zien, iedereen of hij nu beginner of gevorderde is zal misschien niet in het begin, maar zeker daarna een eigen visie ontwikkelen of hebben op hetgeen hij/zij wilt schilderen. Die ‘KijK” is ook iets wat ik als docent zeker stimuleer, proberen inzichten mee te geven als het gaat om de inhoud van een werkstuk. Piet is wat dit aangaand goed bezig, zijn tweede werkstuk was duidelijk op een wat romantische inslag gestoeid, wijn, olijven en een sfeer die tegelijkertijd ook iets anders in zich herbergt, immers de kaars is uit, wat zou dit nu betekenen in de visie van Piet, dat mag je hem zelf vragen. Het werkstuk waarin hij een ode brengt aan Mozart is zo’n schilderij waarover nagedacht is, de ‘attributen’ waarmee de compositie geduid wordt zijn met zorg gekozen en opgesteld, een juweeltje!

VERGANGKELIJKHEID

Het werk wat hij nu aan het maken is heeft sterk te maken met de ‘vanitas’ schilderkunst vanuit de 17de eeuw, Piet laat hierin de roos en ook de kaars als symbolen zien die de vergankelijkheid mede uitdrukken. Wat verder opvalt is zijn voorliefde zoals gezegd voor het pure realisme, de ‘werkelijkheid’ en dan is het zaak om plasticiteit (ruimtelijkheid) van de dingen in al zijn stofuitdrukkingen en texturen goed en treffend weer te geven, dat is zijn ultieme uitdaging. Hij werkt nog steeds volgens de aangeleerde basis techniek die men vanuit vorige eeuwen ook al hanteerden de ‘oude meesters’ zijn voor hem dan ook inspirerende voorbeelden.

PLEZIER IN HET SCHILDEREN

Piet heeft duidelijk veel plezier in het schilderen, je zou kunnen zeggen hij is een pietje precies, maar dat was Gerard Dou ook, deze meesterlijke Leidse fijnschilder van weleer. Plezier beleven staat natuurlijk voor iedereen die zijn passie vorm wil geven voorop, ik kijk altijd als we het dan toch over plezier hebben uit naar zijn komst op de maandagochtend, waarin hij in alle rust zijn penseelstreken met een grote mate van verfijning plaatst, het is voor mij bijzonder inspirerend om zijn talent te mogen begeleiden, en ik hoop dat hij nog vele ‘fijnschilder werkjes’ tot stand laat komen, wens hem hierbij veel succes, met dank voor alweer jaren trouw bezoek aan en in het podium voor fijnschilders.

GETOONDE FOTOREEKS

In de Galerij die jullie kunnen bewonderen hierboven zijn slechts een aantal stappen van elk werk te zien tot het eindresultaat, immers er wordt maar twee uur per dagdeel geschilderd en beoefend, vandaar dat hij al vele seizoenen te gast is in het atelier, het werkstuk wat nu gemaakt wordt zal als het voltooid is zeker in zijn ‘slider’ te zien zijn, dus kom hier met regelmaat even een kijkje nemen. Voor vergroting van een foto klik dan op het betreffende plaatje, veel kijkplezier en laat je vooral inspireren! En als jij dit ook wilt leren schrijf je dan in! Welkom in Atelier Henk Sentel.

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *