ATELIER HENK SENTEL PODIUM VOOR FIJNSCHILDERS

Vanaf 2006 is er door mij een start gemaakt om ‘fijnschilderen’ als discipline in de schilderkunst een podium te gaan geven, ‘Atelier Henk Sentel’ werd een feit. Mijn eigen werk ligt hieraan ten grondslag, ook ik bouw mijn werk op via een ‘onderschildering’ en ga dan als de basis gelegd is verder met transparante olieverf, om zo een hoogst haalbare optische kleurmenging te verkrijgen, dit kan soms wel een gelaagdheid zijn van 10 tallen glacis verfbehandelingen, in dunne laagjes over elkaar geschilderd. Vanuit dit principe doceer ik nu al vele jaren de basis fijnschilder-techniek cursus. De ‘kneepjes’ leerde ik van meester schilder Herman Smorenburg uit Alkmaar, die hield mij natuurlijk niet bij de hand ik ging op eigen kompas verder varen in het land van mooie pigmenten, mediums en alles wat er verder te leren viel is op een geheel autodidactische manier opgezogen, al ploeterend werd deze techniek voor mij uiteindelijk een lust voor het oog.

HET BEGIN

In het begin zeker niet vanzelfsprekend dat deze overdracht (die er nu eenmaal moet zijn als je een cursus gaat geven) als vanzelf zou gaan, ik kwam dingen tegen die niet helemaal strookte met mijn eigen opvattingen over scherp schilderen, neem b.v de  onscherpe kopieën waarnaar deelnemers wilde schilderen om die afbeelding over te nemen. Het heeft toch een aantal jaren geduurd voordat ik op mijn cursus echt grip had. Na die periode werd in het concept door mij aangegeven dat men alleen kon werken naar een ‘eigen scherpe foto/compositie’ om studie naar te doen. Dit werd een dingetje, want niet iedere liefhebber is in staat om conform het gevraagde ook iets te bedenken, laat staan goed te fotograferen, want dat is ook een kunst, maar hier had ik via de PC toch een mooie ingang om dit digitaal kort te sluiten met de cursisten in spe. Ook de intake gesprekken gaven niet altijd het juiste beeld waarnaar ik op zoek was, vragen als: waarom je een fijnschilder wilt zijn of deze vorm ervan ambiëren, werden niet altijd helemaal duidelijk, het waren voor sommige aspirant deelnemers ook grote vragen, algemeen gesproken is in het aanbod van toen goed geselecteerd, ja je moet er als cursusgever natuurlijk wel kijk op hebben, en ik werk graag met gelijkgestemde geesten.

DE EERSTE JAREN

Die eerste jaren zijn gevuld met dierbare herinneringen aan deelnemers die meerdere seizoenen inschreven, om een langere periode te leren en zo ook meerdere schilderijen tot stand lieten komen, in het bijgeleverde schilderijen/foto overzicht zie je verschillende namen met regelmaat terug komen, zonder iemand maar iets te kort willen doen, heb ik erg genoten van het echtpaar Berghausser-Pont, Ineke en Hans vulde elkaar op een fantastische manier aan, dit waren met mede tafelgenoten fijne jaren van veel delen met elkaar. En zo zijn er meer dagdelen te benoemen die uiterst plezierig waren om te begeleiden, zowel in de ochtend , middag als avond uren, inmiddels is het bestand aan deelnemers wat terug gebracht.

FIJNSCHILDERS VAN HET EERSTE UUR

Met deze aanhef ga ik deze bijdrage beëindigen, want het zijn niet mijn ‘memoires’ die ik aan het vastleggen ben, voorlopig gaat dit podium, wat met veel plezier geboden wordt nog wel door, er is een grote belangstelling om deze prachtige techniek te willen beheersen, de wachtlijst is groeiende.   Realisme als stroming in de kunst, het mag al jaren weer en dat voelt goed. Het getoonde overzicht van deze fijnschilders van het eerste uur laat grote kwaliteit zien, dit wil zeggen dat de overdracht inzake deze manier van schilderen ‘toen’ en ook anno 2018 heel consistent is en zeer gericht op fijnschilder werkstukken die er toe doen, vooral de helderheid in kleurbeleving valt hierbij sterk op.

NOG EENS BEKIJKEN

Met trots laat ik deze resultaten nog eens zien, die vrijwel allemaal een op een begeleid en aangestuurd zijn, op een deskundige manier, waar kwaliteit in overdracht centraal stond en nu nog steeds staat, dus wil jij mee doen? Schrijf je in en ik zie je dan heel graag op een eventueel intake gesprek.  Tot slot, wil ik alle deelnemers van toen ongelofelijk bedanken voor hun meedoen, de talenten die ik zag groeien zijn op het netvlies gegrift en hulde aan jullie doorzettingsvermogen, talent wat je meebrengt is het altijd waard om ontwikkeld te worden en daar heb ik heel graag mijn steentje aan bijgedragen en doe dit nog steeds met veel plezier, ik hoop nog eens van jullie te horen, mocht je deze bijdrage toevallig onder ogen komen, wie weet! Hartelijke groet, Henk Sentel.

GETOONDE FOTO’S

In het getoonde foto en video overzicht heb ik globaal een inzicht  gegeven van deelnemers van toen, het is slechts een indicatie van cursisten met hun fijnschilder werkstukken die in de beginjaren ontstaan zijn, mocht je alle werken willen zien ga dan naar de ‘Hal of Fame’ via mijn FB account ‘Atelier Henk Sentel. De getoonde foto’s zijn natuurlijk slechts een afspiegeling van het echte werk wat doorgaans uitstijgt boven de gemaakte foto, dus beste kijker in het echt is het getoonde werk nog mooier.  Foto’s zijn door mijzelf gemaakt. dus eigendom van Atelier Henk Sentel.

(Klik op een foto voor vergroting ervan)

 

 

KIJK EN GENIET VAN EEN AANTAL CURSISTEN, DIE HUN OPLEIDING GENOTEN IN HET PODIUM VOOR FIJNSCHILDERS.

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *