Lang Leve Rembrandt!

Date : 22 maart 2019

De 350ste geboortedag van Rembrandt van Rijn wordt in heel Nederland dit jaar uitbundig gevierd! Het rijksmuseum waar onze nationale held zijn werk zo prachtig vertegenwoordigd ziet, met de ‘Nachtwacht’ als werelds bekendste schilderij, is met de huidige tentoonstelling, de landelijke wedstrijd ‘Lang Leve Rembrandt’ en het televisie programma op zondagavond ‘op zoek naar de beste amateur schilder’ volop in de spotlight.

Ook ik heb mij laten overhalen om mee te doen, in eerste instantie was het schilderijtje bedoeld voor het Lucas Gilde Beverwijk, amateur teken en schildervereniging, waar op dinsdagmiddag met veel plezier een aantal uurtjes begeleiding gegeven wordt, ook daar is Rembrandt het gehele jaar in beeld, en verwerkte ik de meester in een opdracht gekoppeld aan ‘Dood Gewoon Vis’, het Lucas expositie thema van dit jaar. En in een aantal dagen ontstond het getoonde schilderij, met deze titel ‘als een vis in het water’. Voor mijn doen snel geschilderd, hiervoor gebruikte ik een acryl imprimatura en sneldrogende Alkyd olieverf van het merk Winsor & Newton, medium Liquin original, zo schilderde het werk zich uit, en werd de Lucas opdracht ondersteunt met een document ervan.

Mijn muze, criticaster, manager en allerliefste schat, vond het geheel zo leuk dat ze mij overhaalde ook mee te doen in de Lang Leve Wedstrijd, dus is voor de dead line van 31 maart mijn inzending compleet en inmiddels verstuurd, met  een (optionele) motivatie… lees even mee,

Titel: Als een vis in het water.

Zelfportret met baret van Rembrandt, een ets uit 1639, inspireerde mij om dit werk te vertalen naar een schilderij. De uitdaging was om deze ets, een grafische techniek waarin de ruimtelijkheid technisch anders ingevuld wordt, om te zetten naar het medium olieverf. Tevens geprobeerd het ook ‘tekenachtig’ te schilderen. In de totaalvorm van zijn ets werd ik begeesterd door de rijkdom die het geheel uitstraalt, hij als geen ander wist stofuitdrukkingen zo in directe grafische lijn en schildertoetsen weer te geven. Bij zijn baret, die volop glans suggereert van een mooie stof ,moest ik sterk denken aan het feit dat deze nog jonge Rembrandt, succesvol kunstenaar in zijn gouden eeuw, zich als een vis in het water gevoeld moet hebben. Daardoor kwam de gedachte dat deze prachtige baret ook als metafoor een vis zou kunnen zijn. Het beeld was geboren, een ode aan de kunstenaar van Rijn, die wereldwijd zijn weerga niet kent. Als fijnschilder met een voorliefde voor het imaginaire (sur)realisme werd het echt mijn surrieele vis, gekoppeld aan de grootmeester.  ‘Lang leve Rembrandt’.

Wel of niet geselecteerd.

In de maand mei krijgen deelnemers die meedoen aan deze bijzondere wedstrijd een berichtje van de organisatoren, en dan wordt duidelijk of je wel of niet een tripje naar het rijks maken mag, zo ja wil men graag de maker en zijn werk ontmoeten, en gaat men eventueel door naar de definitieve ronde van de selectie, dus ook voor mij en vele collega kunstenaars, en iedereen die hieraan mee doet hetzelfde verhaal. Wort het een afwijzing? dan is het spel gespeeld en hangt er in mijn atelier een jonge trotse succesvolle Rembrandt van Rijn aan de muur, met een wel heel bijzondere baret, namelijk vertaald als een surreële vis, en hijzelf als een gesuggereerde geschilderde ets.

We gaan het zien! Hou jullie met alle plezier op de hoogte!

Vanuit;

ATELIER HENK SENTEL, PODIUM VOOR FIJNSCHILDERS

 


Comment (1)

Hallo Henk, een geweldig schilderij van Rembrandt heb je gecreëerd.
Die van mij is niet door. Hopelijk van jou wel!

Vrindelijke groet, Willem

3 jaar ago

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *