In het ‘Podium voor Fijnschilders’  Bij de schilders die meerdere seizoenen aanwezig zijn om hun werkstukken te voltooien is ook Ruud Grottendieck uit Kijkduin (Zuid Holland) graag licht ik zijn werk even uit, natuurlijk zou ik alle schilders willen laten zien dat spreekt voor zich, maar dit gaat niet allemaal in een artikel.

OVER RUUD

Ruud vond Atelier Henk Sentel indertijd via het internet, hij vertelde mij tijdens het intake gesprek dat hij de dingen graag realistisch in beeld wilde brengen, en zo is hij begonnen als beginnend schilder om de fijne kneepjes van de fijnschilder techniek zich eigen te maken. In het begin nogal sceptisch, maar gaande weg bemerkte ik bij hem een duidelijk respect naar alles wat ervan hem door mij gevraagd werd, voor Ruud is het inmiddels duidelijk dat deze basis techniek fijnschilderen ook voor hem van toepassing kan zijn in verbeeldingen die hierna gaan volgen. Straks is het zover en is de missie geslaagd, dan is er een werkstuk ontstaan waarin met veel geduld, concentratie, nauwkeurigheid, maar ook geploeter er een schilderij is, wat er zijn mag, oordeelt u zelf maar aan de hand van getoonde foto’s. Dit zijn slechts foto’s van het werk, de dynamiek en kleurintensiteit moet je toch in het echte werk beschouwen. Ruud is er tot heden blij mee en ik als docent ook, trots op hem dat er een goed gevolg gegeven is aan alle inspanningen van beide kanten. Advies: Hang het werk mooi ingelijst en uitgelicht straks aan de wand en geniet ervan!

Te zien in de fotoimpressie een aantal stappen die Ruud in deze techniek moest maken. (niet alle fasen van voortgang zijn hier getoond, dat waren er gezien de tijdspanne van slechts 2 uur schilderen per week vele meer.) De onderste foto’s zijn wat gecropt in het bericht terecht gekomen, hier kon ik geen invloed op uitoefenen, helaas.

Zoals jullie kunnen zien is het werk getoond als laatste bijna identiek aan de foto waarnaar Ruud zijn studie deed, nu nog even de puntjes op de bekende I en het werk is voltooid en zwaait Ruud als trots beginnende Fijnschilder af, in het Podium voor Fijnschilders.

Het eindresultaat

Het eindresultaat


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *