Het nieuwe fijnschilder seizoen is een aantal weken onderweg, gestart met de deelnemers die al vertrouwd zijn in ‘het podium voor fijnschilders’ maar gelukkig ook weer nieuwe liefhebbers van deze schilderdiscipline.Ondertussen zijn er ook een aantal deelnemers die om externe redenen moeten overslaan, dit aspect ga ik steeds vaker waarnemen in onze huidige maatschappij zeker in het licht bezien van een aantal jaren geleden. Hopelijk vind men straks weer de gelegenheid om het werk waar men mee bezig was af te maken.

Op weg naar Persoonlijke verbeelding, is wat er bij mij in het atelier plaats vind, als je aan dit avontuur begint is de norm een eigen gekozen en gefotografeerde compositie om studie naar te doen, dit zijn de bakens die uit kunnen groeien naar een persoonlijke verbeelding in eigenheid. Vooralsnog is het vanuit het startmoment ‘volgen’ naar wat je bedacht hebt als onderwerp. Momenteel zijn er ook schilders in het atelier met een ‘rugzak’ die wat meer gevuld is dan die van de beginner. Nettie Menkhorst wil ik daarin graag uitlichten.

Rozenverbeelding als thema

Nettie is alweer jaren geleden bij mij begonnen om de techniek van het fijnschilderen aan te leren, gestart met een pioenroos, (foto 1) zij wist meteen dat ze hier een serie van ging maken, en deze vier schilderijen zijn nu inmiddels een feit. Het was vanaf het begin wel knokken om de verfijnde toets die het fijnschilderen beoogd in beeld te krijgen, maar met veel doorzettingsvermogen zijn we samen zover gekomen ‘trots zijn’ is dan ook de juiste afspiegeling om het gemaakte werk te benoemen.

 

Techniek versus eigen verbeelding.

Schilderen in welke vorm dan ook daar is een technisch kunnen aan verbonden, maar techniek is slechts een middel, niet het doel, zo heeft Nettie dit met al haar ‘eigenheid’ ook benaderd, dit doet zij nog steeds ook in haar vrije werk, meestal wat ‘impressionistisch ‘van aard in beeld gebracht. Ze maakt prachtig gebruik van wat ‘olieverf’ in al zijn facetten  te bieden heeft, transparantie in samenhang met opake geschilderde delen die in haar werk verschijnen. Ze is voor vele deelnemers aan mijn cursus een voorbeeld dat beeldend bezig zijn niet alleen heel fijn is om te doen, maar ook een weg kan zijn naar persoonlijke ontwikkeling en verbeelding.

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *