In de rubriek ‘Uitgelicht’ op deze vernieuwde website mag zeker niet ontbreken de nestor van het ‘podium voor fijnschilders’ Ton Brakenhoff, inmiddels al vele jaren werkzaam in het Atelier. Hij is met bijna negen fijnschilder werkstukken de meest productieve cursist vanuit de lange reeks die meededen en nu meedoen, in het spel dat ‘fijnschilderkunst‘ heet.

EEN MOOI VERHAAL

Ton leren kennen toen ik nog ‘freelance‘ werkzaam was om in verschillende buurtcentra mijn teken en schilder cursussen te doceren. Buurtcentrum ‘Wijk aan Duin’ in Beverwijk was de plek waar Ton zich inschreef om kennis op te doen in tekenen en schilderen. Van origine  is hij vervoerder, zijn gezondheid liet hem in de steek, om uiteindelijk bij deze vorm van creatief bezig zijn uit te komen, voor hem totaal iets onbekends. Tekenen en schilderen als kind doen we allemaal, dit zal bij hem niet anders geweest zijn, je bekwamen en kennis ophalen via ‘cursussen’ is dan een prima manier om het je eigen te maken.

VERSCHILLENDE MEDIUMS

Ton heeft verschillende ‘teken en schildermaterialen’ in cursusverband gevolgd, eerst tekenen en daarna schilderen leren met acrylverf. Als totaal ‘autodidact’ zoog hij alles op en kwam vrij snel tot fraaie resultaten. De cursussen waren meestal 10 weken, daarna schreef hij zich weer in, zodoende kreeg ik een prachtig zicht op zijn ontwikkeling. Voor mij kwam er echter een eind aan deze werkzaamheden en eind 2006 werd Atelier Henk Sentel een feit. Ton is toen als een van de eerste in de ‘basis cursus fijnschilder techniek’ begonnen.

ERBIJ HOREN

Het was bijna als vanzelfsprekend dat hij zich ieder seizoen weer opnieuw inschreef, in bijna alle verschillende dagdelen van deze cursus heeft hij deelgenomen en is een graag geziene schilder aan de ateliertafel. De ‘doorstroming’ is niet groot, en gezien het aantal van zes deelnemers per dagdeel te begrijpen, sommige dingen gaan zoals ze gaan en hierin is Ton een goed voorbeeld, hij hoort er nu eenmaal bij.

TALENT

Zonder talent is het altijd wat moeilijker om je iets eigen te maken, je moet er dan wat meer je best voor doen, als je wel gezegend bent met aanleg, maakt niet uit in wat, is dit een fijn gegeven, zo ook bij Ton. Gaande weg zag ik het talent groeien en bloeien. Inmiddels  zoals gememoreerd bijna negen schilderijen verder, met wisselend onderwerpen, landschappen, stillevens, bloemen, portretten (kleinkinderen) dieren, niets is voor hem onbereikbaar en de composities zijn doorgaans geheel van hem zelf. Geduld, Concentratie en Nauwkeurigheid, de pijlers waar het fijnschilderen op drijft, zijn aan hem wel besteed.

GEZONDHEID

En als zijn ‘gezondheid’ die uiteindelijk de aanleiding was om te gaan tekenen en (fijn) schilderen het hem toelaat, hoop ik dat er nog meer mooie dingen mogen ontstaan, want een mentor in een groep is altijd een stimulerende factor. Mijn verhaal zoals hierboven vastgelegd is een story om blij van te worden en ermee te kunnen constateren dat men niet achter de bekende geraniums hoeft te kruipen, maar gewoon op pad gaan zoals Ton dit deed, met succes!


Comment (1)

Heleen Moojen

Prachtig werk geleverd Ton!! Heel mooi allemaal.

5 jaar ago

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *