Even terug-kijken.

Date : 6 juli 2018

In deze zomermaanden is er wat betreft het laten zien van werk wat cursisten in mijn atelier maken niet zoveel sprake, we zijn heerlijk de zomer aan het vieren! Straks in september starten we en is dit aspect vanuit het Atelier weer up to date.

PRODUCTIVITEIT

De afgelopen jaren staat de productie van mijn eigen werk op een zeer laag pitje, momenteel schilder ik aan een muurschildering die eind augustus zeker voltooid is, want dan komt er een nieuw ‘wondertje’ waarnaar we zo uit kijken, dus met veel plezier de acrylverf weer aan het herontdekken.

EVEN TERUG-KIJKEN

Even terug kijken is de titel van deze bijdrage, dit deed ik door in mijn grote ‘tekenladekast’ te zoeken naar een tekeningetje van collega Peter Meijboom, lang geleden gemaakt tijdens een bijzonder prettig bezoek bij vrienden, terug kijken krijgt dan ineens een ander dimensie in de tijd, je beleefd in gedachten weer het moment van toen. Dan ontkom je er niet aan bij die zoektocht naar de bewuste tekening, dat je ook weer kijkt naar dingen die vanuit het verleden door mijzelf gemaakt zijn.

FOTO’S

De twee foto’s die jullie als kijker aantreffen bij deze post zijn  met olieverf geschilderde werkjes op papier. Een ‘surrealistische’ verbeelding van een moment dat de wereld toen in brand leek te staan, van dit soort momenten kom je anno 2018 nog steeds tegen, denk in dit  verband aan de huidige Amerikaanse president, mister Trump. Dit schilder werkstukje kreeg de titel ‘vluchten kan niet meer’ het andere werk was voor mij toen een aanklacht tegen het ‘afval’ probleem, de ‘plastic soep’ van nu, hoewel we in staat zijn veel te recyclen, blijft het wereldwijd een grote zorg om het probleem beheersbaar te houden. In principe zou ik er nu nog over kunnen schilderen, wie weet?

HANDSCHRIFT VERSUS TECHNIEK

Mijn handschrift is duidelijk herkenbaar in deze zeer vroege werkjes op papier, mijn techniek is ondertussen zeker verbeterd, niet onbelangrijk, maar niet het allerbelangrijkst, dit geef ik ook graag door aan mijn cursisten, techniek is slechts een middel, niet het doel op zich. De verbeelding en wat je eventueel met je werk wilt prijs geven, daar is het allemaal toch eigenlijk voor bedoeld. Dit ervaar ik ook met de muurschildering, daar zal het nieuwe mensje straks blij van worden en zich verwonderen, in zijn fantasie (die voor een kind heilig is) avonturen beleven met de geschilderde vriendjes, zich misschien later als hij volwassen is realiseren hoe bijzonder het allemaal was en wie weet zeggen, technisch  knap geschilderd door mijn opa, maar wat was het beeldend voor mij bijzonder.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *