Op de Ezel met model

Schilderen en hierin productie maken is al sinds ik begonnen ben eind 2006 om ook cursusgever te zijn (Atelier Henk Sentel Podium voor Fijnschilders) op een heel laag pitje komen te staan, alleen tijdens het zomerreces, is er wat tijd om weer eens te schilderen.

Het onderstaande schilderij 20x 20 cm is dus al wat jaren in wording zoals dit heet. De appel neemt in dit werk samen met twee kersen een centrale plaats in. Beide hebben een symbolische betekenis, de appel werd op veel plaatsen gebruikt als een symbool van liefde, huwelijk, lente, jeugd, vruchtbaarheid en een lang leven of onsterfelijkheid en in de christelijke traditie daarom ook voor verleiding. Nu weten wij wel beter, niets is onsterfelijk. In de christelijke iconografie is de kers een alternatief voor de appel als de vrucht van het paradijs.

Deze vruchten zijn opgenomen in dit schilderij om het uiteindelijke mysterie ervan kracht bij te zetten. Naarmate het werk vordert zal het zich als vanzelf gaan ontvouwen. Met andere woorden, de compositie is bepaalt maar welke weg het verder inslaat zal nog moeten blijken, er blijft dus in dit stadium nog genoeg te raden over.

Het werk is opgezet met Griffin Alkyd fast drying oil colour van Winsor & Newton. Met een drietal onderlagen. De echte appel wordt alleen gebruikt als ondersteuning voor kleur en vorm het is dus zaak deze appel goed te bestuderen, dit geld ook voor de kersen waarbij ik gebruik maak van foto ondersteuning. Omdat het geheel ‘imaginair’ is zal ik het wat betreft kleur, licht en reflectie geheel naar eigen inzicht kunnen maken. Na de alkyd onderschildering zal het geheel verder geschilderd worden met olieverf (rembrandt/talens) in zowel dekkende als transparante lagen.

Heb er een filmpje van gemaakt, om het geheel toe te lichten.

 

Even een update.
Het schilderij krijgt body.
Ziet er nu zo uit.

SAM_1486
 
 
 
 
Groet,
Henk Sentel/Schilder/Tekenaar
wordt vervolgd vanuit,
ATELIER HENK SENTEL PODIUM VOOR FIJNSCHILDERS.
This entry was posted in Atelier Nieuws, Homepage, Op de Ezel. Bookmark the permalink.

One Response to Op de Ezel met model

  1. Jan van Buuren says:

    Gegroet!
    Sta mij toe uw schilderij van de appel en de kersen te gebruiken in een beschouwing over de Kersenmadonna van het voormalige Bonefatiushospitaal in Leeuwarden, de Kersenmadonna van Aquapendente in Italië en het schilderij De Heilige Familie van Pieter Coecke van Aelst ca 1535 Leuven.
    Dank voor de te nemen moeite, ds Jan van Buuren Molenhoek 31 9291 DB Kollum