Galerie Loes en Ton Schouwenaar (oud cursisten)

Loes en Ton een creatief stel die op aanraden van een goede kennis in Atelier Henk Sentel zijn aangeland. Beide al het nodige geleerd als het gaat om zich te uiten met kwasten en verf, zij het op de wat meer expressieve manier. Voor Loes is het dan ook even wennen om zich te conformeren aan het fijne penseel en de verfijning in de toets. Het gaat beiden inmiddels al beter af dan in het begin. Nu is het altijd zo dat in de beginfase je moet wennen aan deze manier van schilderen. Ton en ook Loes laten naast hun andere bezigheden in de thuissituatie de gegeven tijd niet aan zich voorbijgaan. Ook daar worden er nieuwe uitdagingen aangegaan op het gebied van schilderen. Wat er tot stand komt aan werkstukken gemaakt in het atelier wordt hier getoond.

Op de ezel in het atelier
twee prachtige schelpen en twee dozen die voor Loes waardevol zijn.
Een voorstelling met een hoog gehalte aan symmetrie. (het paneel vertekent iets)
Loes doet haar uiterste best om het geheel de juiste balans in kleur, licht en schaduw mee te geven.

En dan Ton met zijn eerste werkstuk nu nog op de ezel.
Maar binnenkort zal het te zien zijn als een eindwerkstuk.

Ook een schilderij waarin rust, harmonie en mooie kleurstelling opvallend aanwezig zijn.
Het zijn ‘eigen composities’ met de foto als uitgangspunt. Ton is tevens fotograaf.
Beide vinden het van belang  een eigen inbreng te hebben als het gaat om de compositie en dat kan ik zeer onderschrijven. De appeltjes liggen zo ongelofelijk te stralen alsof  een poets machine ze heeft beroerd, geenszins het geval, het zijn de penselen van Ton op zijn eerste schreden als fijnschilder.
Mooi detail is dat de steeltjes alle drie een eigen richting aangeven.

Inmiddels zijn zij begonnen aan weer nieuwe werkstukken.
Op de ezel.
Werkstuk van Loes, nu bezig om een tweede laag te schilderen in deze serene voorstelling.

Werkstuk van Ton.
Als onderschildering in de eerste laag. Een uitdagend fotovoorbeeld ligt hieraan ten grondslag vanwege het feit dat het geheel bestaat uit vele roodschakeringen. Paprika, tomaten, pepers en kaarsen gaan ongetwijfeld tot leven komen.Eindwerkstuk van Loes.
Loes heeft zelf besloten dat haar eerste werkstuk vanuit mijn atelier nu een eindbestemming gevonden heeft. Voor mijn gevoel had zij er meer uit kunnen halen, te alle tijde is er respect voor keuzen die cursisten hierin maken. Een ongevraagd advies kan ik wel meegeven, laat snelheid nooit een leidraad zijn in het vervaardigen van fijnschilderwerk, want dat aspect past hier niet bij. Voor Loes heeft dit schilderij een bijzondere herinnering, ze draagt het op aan een oud tante. De twee dozen in het werkstuk vertellen voor haar een eigen waardevol verhaal.
Eindwerkstuk van Ton
Ton zijn eerste schilderwerkstuk, met recht kan hij trots zijn op deze uitkomst. In het gehele ontstaansproces zijn verschillende hobbels genomen. Een eerste werkstuk is dan ook altijd een grote oefening, om de juiste stappen te maken moet je ook leren van wat er eventueel mis kan gaan. Gelukkig is er in het atelier altijd volop gelegenheid om hierover van gedachten te wisselen.
Ton is inmiddels bezig met zijn tweede laag in het rode schilderij, nieuwe updates volgen. Dus blijk kijken!
Momenteel zijn Loes en Ton beide weer aan het werk in het atelier aan fraaie werkstukken die met zorvuldigheid en geduld tot stand gaan komen.
Als onderschildering nu in de tweede laag. De zwarte achtergrond is in de thuissituatie geplaatst en wijkt af van de onderschildering, beter is om zo’n restruimte ook de gelaagdheid mee te geven als opbouw in verfhuid.
Een uitdagend fotovoorbeeld ligt hieraan ten grondslag vanwege het feit dat het geheel bestaat uit vele roodschakeringen. Paprika, tomaten, pepers en kaarsen gaan ongetwijfeld tot leven komen.
Loes zoekt in haar nieuwe werk de uitdaging van verschillende texturen zoals glas en keramiek. De blauwe doordruk van carbonpapier werkt enigszins tegen dit komt omdat het blauw afgeeft en zich niet goed vertaald met de olieverf. Beter is om een ondertekening met een 2 h tekenpotlood op te zetten in het bekende rasterpatroon of een hulpmiddel gebruiken als b.v. een projector. Ook hier kunnen zich dan vertekeningen voordoen. Het werk gaat gestadig verder.
Ton in het rood, wat er nog aankomt.
Loes met haar verbeelding.
Inmiddels is de zwarte achtergrond in het werk van Ton verdwenen (met terpentine verwijderd) en is hij nu gemarmerd grijs, tenminste die uitstraling heeft het. Straks is het zaak een mooie passende kleur te vinden die samengaat met dit fraaie stilleven.
Stadium waarin de beide werken nu verkeren.
Van Ton
Olieverf/Paneel/2011
Van Loes
Olieverf/paneel/2011
Vind je het leuk om te reageren op hun werk? Doen!!
Voor even afscheid.
Loes en Ton gaan in de komende nieuwe schildersessies een reis ondernemen naar Nepal.
De twee open plaatsen worden wel opgevuld en wie weet dat er in September 2012 weer plaats is op de dinsdag of anders een ander dagdeel?
Wil via deze Galerie hun beiden een fantastische reis en verblijf wensen in die bijzondere cultuur en dat er vele mooie indrukken worden vastgelegd. Goede reis en een behouden terugkomst!
Inmiddels na een prachtige reis zijn Ton en Loes weer actief in het atelier, blijf dus hun verrichtingen volgen!
This entry was posted in Werk oud cursisten. Bookmark the permalink.

8 Responses to Galerie Loes en Ton Schouwenaar (oud cursisten)

 1. Ton Schouwenaar says:

  Beste Henk,

  Langs deze weg willen wij je bedanken voor je mooie commentaren. Wij worden er verlegen van. Wij hebben in korte tijd veel van jou geleerd en het is bijzonder leuk om met een groepje van 6 creatief bezig te zijn. Het stimuleert ons om er serieus mee bezig te blijven en wij vinden het een verrijking van onze levensvreugde. Wij verheugen ons om nog meer van je te leren. Bedankt Henk

  Ton en Loes Schouwenaar

 2. Jorieke says:

  Ha die pap & mam, jullie werk ziet er heel goed uit! Pap natuurlijk net iets geduldiger dan mam! 😉 Leuk dat jullie weer een andere techniek proberen. Bijzonder dat deze manier van schilderen die niet zo gemakkelijk lijkt, toch al na enkele lessen zo’n mooi resultaat oplevert. Mijn complimenten, ook aan de leraar. De manier waarop jullie hiervan genieten is voor mij ook weer een stimulans om ‘iets creatiefs’ te gaan doen. Heel veel plezier nog, lieverds. Kus, Jorieke

 3. Ron says:

  Wat een mooie glans en composities! Een plezier om naar te kijken.

 4. Pingback: Wat is dit weer Mooi | Atelier Henk Sentel

 5. Jullie zijn een belofte voor de toekomst en ik ben blij dat ik jullie en passant heb leren kennen.
  Groeten Vince

 6. Pingback: Even Voorstellen | ATELIER HENK SENTEL

 7. Marion Balder says:

  Hallo Ton en Loes kennen jullie mij nog.
  Ik kwam toevallig jullie site tegen wat ontzettend mooi.
  Gr. Marion

 8. Pingback: Kunstmarkten Bergen 2013 | ATELIER HENK SENTEL