Cursus Fijnschilderen

Via onderstaande aspecten wordt een fijnschilder/techniek  aangeleerd met als doel om tot een realistisch geschilderd Fijnschilder- werkstuk te komen.

 • Prepareren van het paneel. (MDF of Masonite)
 • Het gekozen onderwerp via rastering overzetten op het paneel.
 • Daarna start men de eerste laag in de onderschildering met zeer verdunde olieverf.
 • Kleuren: Omber naturel of Gebrande Omber en Titaanwit.
 • Vervolgens deze onderschildering voltooien tot alle ruimtelijkheid (plasticiteit) in licht en donker aanwezig is.
 • Hierna starten met de eerst glacislagen van transparante olieverf over de droge onderschildering.
 • Er wordt geleerd om met zowel transparante (glacis) als dekkende olieverf te schilderen.
 • Techniek aanleren van de penseelvoering en leren omgaan met de verschillende kleuren. (kleurenleer)
 • Informatie over de afwerking van het schilderij in retoucheervernis en slotvernis.

Toelichting

Intake. (kennismakingsgesprek)

In dit gesprek is van belang dat duidelijk wordt waar de specifieke interesses liggen als het  gaat om deze fijnschilder techniek. Graag wil ik van u weten wat er al op teken en schilder gebied plaats gevonden heeft.  Mocht u werk willen laten zien? breng het mee, altijd leerzaam. Van belang is dat u al enige ervaring opgedaan heeft met tekenen. Tekenen is onlosmakelijk verbonden aan schilderen. Om deze specifieke techniek aan te leren is enige ervaring met schilderen gewenst. En dat de vraag beantwoord kan worden waarom u een realistisch werkend schilder wil zijn of worden. In het atelier werk ik graag met mensen die hun passie willen delen met mij en gelijkgestemden.

Geen lesmodel, eigen keuze van het te schilderen onderwerp.

Aanleren van het fijnschilderen en de  techniek die hierbij hoort wordt bij mij niet geduid via een bepaald ‘les model’ of schilderen naar directe waarneming. Men werkt naar een eigen gekozen onderwerp in de vorm van een zelfgemaakte foto. Deze foto ondersteuning legt de nadruk op het feit dat een werkstuk bedoelt is als studie-object. In de loop van het gehele schilderproces kan het schilderij als zodanig (in overleg) aangepast worden in sfeer en beleving. Van belang is dat het door u gekozen onderwerp ten volle aansluiting vind bij deze techniek van schilderen. Die uitgevoerd word via opeenvolgende lagen wat betreft de onderschildering en de afwerking in kleurlagen via de glacismethode van zowel transparante als dekkende olieverf. Een ‘kijk’ ontwikkelen in het schilderen en ‘creativiteit stimuleren staat bij mij hoog in het vaandel. Van belang is het inzichtelijk maken van de gekozen techniek in al zijn facetten. Wat inhoud dat er een schilder proces in gang gezet wordt van drager prepareren tot een gewenst eindresultaat.

Concentratie, Geduld en Nauwkeurigheid

Drie factoren  waar men rekening mee dient te houden zijn: ‘concentratie’ ‘nauwkeurigheid’ en ‘geduld’ zeer bepalend voor het slagen van een fijnschilder werkstuk. Het plezier in het doen, sociale contacten en van elkaar leren zijn mede belangrijke factoren om het voor u als cursist een fijne periode te laten zijn.

Kleine groepen van maximaal 6 personen

Er wordt gewerkt in kleine groepen van maximaal 6 personen, waardoor individuele begeleiding voor ieder op zijn/haar eigen niveau  garant staat voor kwaliteit in overdracht.  (Geen  privé lessen ) Alle nodige informatie om te starten wordt via mail toegezonden. Tijdens de schilder bijeenkomsten wordt men voorzien van informatie over materialen zoals penselen, verf en mediums. Tijdens de bijeenkomsten is gebruik maken van de huis/bibliotheek mogelijk. Inzichtelijk zijn: kunstboeken  van bekende kunstenaars die hun sporen verdient hebben in de schilderkunst. En boeken die gaan over schilder en teken technieken.

Het eindresultaat

De praktijk wijst uit dat er geen garantie is op een eindresultaat binnen de 12 bijeenkomsten. De reden hiervan is gelegen in het tempo waarin geschilderd wordt die bij iedere deelnemer verschillend is. Ook de complexiteit van het gekozen onderwerp kan ervoor zorgen dat men langer dan een sessie bezig is om het schilderij te voltooien. Het is altijd mogelijk om dan in te schrijven voor nog een periode of meerdere.

Schilderen in de thuissituatie.

Het is de bedoeling dat een eerste schilderij uitsluitend in mijn atelier geschilderd word. Dan alleen is er alle gelegenheid om de techniek en alles wat er aan kennisoverdracht nodig is te communiceren en dit gaat niet in de thuissituatie. Mocht men toch willen schilderen thuis is het advies: zet nog een paneel op met een eigen onderwerp en schilder dit via aangeleerde techniek.

De cursus wordt twee keer per jaar gegeven.

 • Periode 1 van Februari tot Mei.
 • Periode 2 van September tot December.

Dagdelen:

Maandagochtend       09.30 tot 11.30 uur

Maandagavond          19.30 tot 21.30 uur

Dinsdag & Woensdag geen cursus

Donderdagochtend   12.00 tot 14.00 uur

Vrijdagmorgen           09.30 tot 11.30 uur

 

Elke periode telt 12 bijeenkomsten met maximaal 6 personen, de kosten voor een periode bedragen 165 euro. (exclusief schildermaterialen, inclusief  koffie of thee) Cursusgeld dient 2 weken voor aanvang van de cursus voldaan te zijn.

Opzeggen schriftelijk uiterlijk 1 maand voor aanvang. Inhaallessen alleen mogelijk wanneer plaats beschikbaar is.

Werk zien van Cursisten?

Kijk in het menu (zwarte balk) onder het kopje werk van cursisten/fijnschilderen en verbaas je over zoveel kwaliteit.! Reageren naar de makers is niet alleen leuk maar ook leerzaam, het internet interactief!

Aanmelden?

Stuur een mail naar henk@henksentel.nl of bel via 0251- 249 234

Wilt u bij aanmelding in uw mail vermelden:

Adresgegevens en Telefoonnummer.

Zodat ik een afspraak kan maken voor het intake gesprek.

En vermelding graag welk dagdeel u het beste uitkomt.

 

 

 TECHNIEK FIJNSCHILDEREN

Comments are closed.